08 okt. 2018

Vooruitblik op EMEA PUG Challenge 2018 in Dublin

De EMEA PUG Challenge is het hoogtepunt van het jaar voor de Progress Software gemeenschap in Europa. Dit jaar vindt het evenement plaats van 10 tot en met 12 oktober in het Ierse Croke Park Stadium in Dublin. Flusso – als belangrijke partner van Progress Software – is goed vertegenwoordigd. In deze blog lees je meer over de activiteiten en presentaties van Flusso tijdens het 3-daagse congres.
door: Bert Tukkers
Generic placeholder image

Collega Richard Kelters verzorgt op vrijdag tussen 10:15 – 11:15 de presentatie “A solution using Scalable Vector Graphics”. Wiebe de Roos verzorgt de track “Dockerizing the Enterprise, Fast and Secure” op donderdag tussen 11:45 – 12:45 lokale tijd.

 

SVG-oplossing voor berekening brilglazen

Voor een grote opticiënketen ontwierp en bouwde collega Richard Kelters een oplossing met Scalable Vector Graphics (SVG). Bij de zogenaamde ‘diameter-berekening’ van brillenglazen, ontstonden regelmatig problemen met verkeerde bestellingen en langere wachttijd tot gevolg. Richard hielp ze met een eenvoudige SVG-oplossing.

In zijn presentatie – die vrijdag bij de EMEA PUG Challenge is bij te wonen – zal hij laten zien hoe hij de correcte berekening visueel en interactief maakte voor de medewerkers van de keten. Door deze simpele IT-oplossing bespaart het hoofdkantoor dagelijks een uur tijd met het afhandelen van (vaak ten onrechte) afgekeurde bestellingen.

 

Video met beelden van de proof of concept van de oplossing

 

Dockerizing the Enterprise

Wiebe werkt al meer dan 10 jaar bij Flusso aan diverse projecten bij klanten en heeft ruime expertise met betrekking tot Continious Integration / Continious Delivery – kortweg CI/CD. Meest recent is hij gedetacheerd bij de ABN-AMRO bank. Daar werkt hij in het Center of Expertise of Software Development team. Een team dat zich bezighoudt met het standaardiseren en innoveren van alle processen en technieken met betrekking tot de gehele software ontwikkelafdeling. Op deze afdeling werken meer dan 1500 developers in 350+ teams.

 

 

De rol van CI/CD

De afgelopen jaren is de bank overgestapt van de traditionele “waterval”-methode van werken naar een Agile (DevOps) model binnen de organisatie. Team-autonomie prevaleert boven individuele teams die niet weten wat andere teams doen. Alle DevOps-teams worden aangespoord om al hun CI/CD-processen te versnellen. Hier hoort ook het gebruik van CI/CD-tooling bij. Wiebe heeft de koers uitgezet om alle CI/CD gerelateerde tools toekomstbestendig te maken en aan te laten sluiten bij de nieuwe way of working.

 

Jenkins Enterprise en Docker containers

Eén van de belangrijkste tools voor CI/CD binnen ABN-AMRO is het Jenkins Enterprise-platform. Dit is een grote CI/CD tool die het mogelijk maakt voor developers om hun source code te bouwen, testen en distribueren. Voorheen draaide deze tool op een groot aantal Virtuele Machines. De laatste versie wordt volledig op basis van Docker-containers gedraaid. In de presentatie van Wiebe wordt hier op ingegaan. Zowel de technische als ook de organisatorische aspecten die dat met zich meebrengt, worden behandeld in zijn track. Ook wordt het onderwerp “team autonomy” toegelicht.

 

De security aspecten

Voor ABN-AMRO is security extreem belangrijk. Vanzelfsprekend worden heel veel gevoelige gegevens verwerkt in de software van de bank. Dit geldt natuurlijk in grote mate voor steeds meer bedrijven. Het is belangrijk dat de bank “compliant” is aan haar eigen security-processen, zaken rond privacy en het naleven van internationale wet- en regelgeving. In de talk van Wiebe wordt nader ingegaan op allerlei security gerelateerde aspecten die met de implementatie van Jenkins Enterprise en Docker containers te maken hebben.

Enkele aspecten zijn:

  • Controleer alle Docker building blocks op meerdere levels (source code, bij de bouw van componenten, monitor de componenten die in productie draaien).

  • Zorg voor “security awareness” bij alle developers.

  • Welke tool is het meest geschikt?

 

Alles op enterprise schaal

Ook zal Wiebe vertellen welke problemen ontstaan bij een dergelijke schaalgrootte en hoe die kunnen worden opgelost. Aangezien Docker containers momenteel op grote schaal worden ingezet is het belangrijk om na te denken over de gevolgen die dit heeft voor de huidige organisatie.

  • Hoe blijven al deze containers beheersbaar, hoe wordt het overzicht bewaard?

  • Hoe omgaan met de governance- en verantwoordelijkheid op diverse vlakken? Hoe ver moet team autonomy gaan?

  • Wanneer is het goed genoeg: er zijn enorm veel opties en mogelijkheden – wie mag wanneer een beslissing nemen dat iets OK is.

  • Op welke wijze wordt de veiligheid gewaarborgd – terwijl ook de innovatie een belangrijk aspect is.

Al deze onderwerpen worden behandeld in de talk van Wiebe op donderdag 11 oktober. Wilt u meer informatie, kijk dan op https://www.pugchallenge.eu/program/program-details of neem contact op met Flusso.

 

Overige activiteiten

Naast de presentaties tijdens het evenement, is Flusso opnieuw aanwezig met een eigen stand, die te bezoeken is in de pauzes van het programma. Ieder jaar proberen we met die stand een knipoog naar de cultuur van gastland te maken. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Dus we hebben ons voor goodies en presentatie op de stand door de Ieren laten informeren over hun sportieve tradities en gewoontes. Benieuwd geworden? Bezoek onze opvallende paarse stand of spreek gerust een collega in een wit-groen-paarse Flusso-shirt aan gedurende de EMEA PUG Challenge 2018 van 10 t/m 12 oktober in Croke Park Stadium (Dublin).

Meer weten over de PUG 2018?

Vertel me wat je wilt weten over de Progress User Group of andere Progress-gerelateerde onderwerpen. Je neemt vrijblijvend contact op en we staan je graag te woord. Je kunt natuurlijk ook vast kijken bij onze Progress-oplossingen

bel met mij bel met me op: +31 (0)33 - 4347680
door: Bert Tukkers
Generic placeholder image
Vereist
Vereist
Vereist

 

Referenties bij dit artikel