Een team van frontend en backend ontwikkelaars werkt efficiënt wanneer beide partijen direct kunnen ontwikkelen zonder afhankelijkheid van elkaar. Toch wordt vaak een afhankelijkheid gecreëerd, omdat de frontend data uit een backend nodig heeft. Problemen die daardoor ontstaan liggen vaak op het vlak van de API, want die voorziet de frontend van data uit de backend. Denk bijvoorbeeld aan bugs in de API of de API werkt inefficiënte integratie waardoor communicatie niet soepel verloopt. Los je deze problemen niet in een vroeg stadium op dan blijven die vaak in een later stadium aanwezig.
Met een NodeJS Mock Server kan je deze problemen in een vroeg stadium herkennen en oplossen. Die bouwen we zelf in een half uurtje en hiervoor gebruiken we NodeJS, want frontend-ontwikkelaars zijn namelijk bekend met JavaScript. Zo kunnen ze de mock server zelf ontwikkelen en onderhouden.
In de mock server bouwen we alleen het minimum aan logica. Toch geeft de mock server wel een goed beeld van hoe je applicatie met een backend gaat werken. Zaken als de werking van de API, CORS, timing issues en verschillende fout scenario's kunnen gemakkelijk worden gesimuleerd.
Je start met het installeren van de software in je frontend project en voegt een script toe aan de package.json. Daarna maken je een server.js-bestand. Deze vul je met de basisgegevens uit de Express framework en een aantal developers tools (logging, no-cache, etc). Tot slot bouw je één voor één de benodigde endpoints in. Als de server.js te groot wordt, knip je deze op. Op deze manier hou je de code klein en overzichtelijk.
Natuurlijk gebruiken we NodeJS. Daarnaast zijn er een aantal libraries om het werk gemakkelijker te maken:
Business apps kunnen bedrijfsdata en -logica ontsluiten op mobiele devices. Bij Flusso hebben we ervaring met de ontwikkeling van apps voor bedrijven...
Wil je meer weten over dit onderwerp of bijvoorbeeld frontend ontwikkeling? Peter beantwoord graag en vrijblijvend je vragen.