12 nov. 2018

J-Fall 2018: Alle ontwikkelingen in de Java-community

Jaarlijks organiseert de Nederlandse Java User Group (NLJUG) J-Fall. Een evenement dat totaal in het teken staat van alles dat gaande is in de Java-community. Collega Lars is er jaarlijks bij en verslaat deze editie.
door: Lars
Lars is een breed inzetbare IT-specialist in de Java-community
Generic placeholder image

Lars: “In 2013 heb ik al een keer over J-Fall geblogd en toen was het mijn 3e keer.” Deze editie vond in Ede plaats en was voor Lars de zevende die hij bijwoonde. De interesse voor het evenement bleek groot, want door parkeerproblemen miste hij de eerste keynote.

Ook bij de tweede keynote bleek de zaal te klein door de drukte: “Achter de deur was een vrij grote groep mensen die ook al geen zitplaats meer hadden en moesten staan of gingen zitten in de looppaden. Ik ben er ook maar bij gaan zitten.” De grote zaal (zaal 9 van Cinemex) was te klein voor alle mensen.” Gelukkig vond de organisatie snel een oplossing, want bij latere keynotes werd er in zaal 1 een livestream getoond van zaal 9, om toch iedereen een zitplaats te bieden.

2e keynote ging over front-end development. Lars: “Dat het daar erg hard gaat weet iedereen. Het was een leuk verhaal maar voor mij weinig nieuws. Op de klus waar ik nu zit is sprake van gebruiken van Kotlin als programmeertaal voor de Android native-app. Deze taal is op Java gebaseerd, wordt gesupport door Google en wordt ook enthousiast ontvangen door bedrijven en andere developers. Om me er wat meer in te verdiepen heb ik een hands-on sessie gevolgd. Het duurde even voordat ik een IDE had die het snapte (Eclipse is niet ideaal, en mijn Intellij was verouderd. En de Wifi liet te wensen over). Uiteindelijk kon ik aan de slag. Mooie taal, maar vooral even wennen.”

 

 

De volgende keynote was een stream uit zaal 1 over AI in het leerproces van het basis onderwijs. Lars: “De digitalisering van het onderwijs biedt allerlei kansen. Zo kan leerstof op maat worden aangeboden aan leerlingen. Zo krijgen snellere leerlingen meer en moeilijkere opdrachten en andere krijgen meer uitleg bij opdrachten.

De sessie over quantum computing was zoals op voorhand beloofd “mind boggling”. Quantum computing is een nieuw soort processor die is gebaseerd op de principes van kwantummechanica. Lars: “De spreker heeft meerdere keren onze hersenen “poof” laten zeggen door feiten en verhalen hierover. Hij kon het goed uitleggen aan de hand van ‘mr. qbit’. Dat was een gele skippybal met een gezichtje erop. De stand van de lus gaf aan of de waarde 0, 1 of onbekend. Key takeaway was dat quantum computing slechts voor een aantal zaken echt een oplossing is (kleine subset van alle computing problemen) en dat vanwege praktische problemen als koeling het voorlopig nog niet in je mobiele telefoon zit.”

Als laatste bezocht Lars nog een sessie over Kotlin door een zeer ervaren (en heel heel vermakelijke) spreker die nog even wat breder – en op sommige plekken dieper – op de taal in ging. Lars heeft weinig aandacht besteed aan de beursstands van alle bedrijven die daar hun kunsten aan het vertoonden: “Ik zag leuke pipelines in allerlei hoedanigheden (zoals bijvoorbeeld knikkerbanen). Allerlei soorten entertainment, maar het greep mijn inhoudelijk niet.”

Meer weten over het bezoek van Lars aan de J-Fall of over de mogelijkheden van en oplossingen met bovenstaande technologieën? Natuurlijk praten we je graag bij of kun je een kijkje nemen bij onze Java-oplossingen

Foto’s door https://jfall.nl/

Meer weten over Java?

Vertel me wat je wilt weten over J-Fall 2018, de laatste ontwikkelingen in de Java-community of onze Java-oplossingen. Neem contact met me op, want we helpen je graag vrijblijvend op gang met antwoorden op je vragen. 

bel met mij bel met me op: +31 (0)33 - 4347680
door: Lars
Lars is een breed inzetbare IT-specialist in de Java-community
Generic placeholder image
Vereist
Vereist
Vereist