09 nov. 2018

Alles over OutSystems versie 11 vanuit Lissabon

De wereld van Rapid Application Delivery en low-code platforms ontwikkelt zich snel. Wij hebben gekozen voor de oplossingen van Outsystems en deze week was in Portugal (Lissabon) de wereldwijde Outsystems Developers Conference. Onze collega’s (certified Outsystems Developers) waren daar natuurlijk bij en brengen verslag uit van alle nieuwe mogelijkheden en ontwikkelen met deze tool.
door: René
René is één van onze certified Outsystems-developers
Generic placeholder image

Versie 11 – wat is vernieuwd?

Op de eerste dag van het evenement werd er natuurlijk gesproken door de CEO van Outsystems, Paulo Rosado. Onze collega over die keynote: “de kracht van zijn verhaal zat erin dat de filosofie van Outsystems is om zoveel mogelijk te automatiseren, zodat de software-engineer zich bezig kan houden met kennis opdoen van de business.” Een mooie quote uit zijn keynote die dat onderschrijft: “deliver not what is asked, but what is really needed. (lever niet wat wordt gevraagd, maar wat écht nodig is)”. Een vergelijking met bijvoorbeeld ontwikkelen in Java is: een Java-ontwikkelaar zoekt een oplossing voor zijn probleem en komt bijvoorbeeld uit bij Stackoverflow. Hij/zij kopieert de oplossing en gaat verder. Outsystems regelt dit voor de ontwikkelaar en automatiseert dit grotendeels. Zo is een ontwikkelaar minder tijd kwijt aan zoeken naar oplossingen en kan het sneller en stabieler oplossingen opleveren. Verder zijn er in versie 11 van Outsystems een aantal belangrijke zaken veranderd, zoals geen SILK UI meer maar OutSystems UI.

 

Uitspraak Outsystems CEO Paulo Rosado

 

Het belang van architectuur

Vervolgens waren Flusso-collega’s aanwezig bij de sessie OutSystems Architecture and Tooling. Tijdens deze sessie bleek het belang van goed neerzetten van de architectuur bij ieder project. Collega René: “Je hoeft niet te bedenken hoe de architectuur er in de toekomst uitziet, maar kijkt alleen naar het heden. Dat zet je goed op en daarna is het mogelijk om e.e.a. opnieuw in te richten.

In de sessie Scalable Front-End Architecture de volgende dag werd weer het belang van een goede architectuur aangegeven. René: “Naar mijn mening wordt hier te weinig tijd aan besteedt, maar is het absoluut belangrijk! Dit kan een heleboel tijd en narigheid schelen tijdens de ontwikkeling en voorkomt performance-problemen”.

 

 

IT-oplossingen met stijl

Aansluitend bezochten onze collega’s Hardcore CSS Made Easy With OutSystems. In versie 11 is veel aandacht besteedt aan het vereenvoudigen van de CSS, zo bleek gedurende de sessie en werd bekrachtigd door de daaropvolgende sessie: Creating Style Guides in the Blink of an Eye With OutSystems.

 

Technische verdieping

De tweede dag van de conferentie bleek een verdiepende dag voor onze collega’s die begon met de sessie: Extending OutSystems With JavaScript, waarin uitleg werd gegeven over eenvoudige manieren om met Javascript je applicatie te veranderen. ‘Out of the box’ heeft Outsystems veel modules en mogelijkheden die vaak terugkeren. Die onderdelen worden niet steeds opnieuw ontwikkelt, maar automatisch ‘aangesloten’ binnen Outsystems bij nieuwe omgevingen en zelfs bovenop bestaande omgevingen. De snelheid waarmee een ontwikkelaar daardoor resultaat boekt, blijft verbluffend. Toch blijft er altijd mogelijkheid om modules of onderdelen van de applicatie op maat te ontwikkelen met dus bijvoorbeeld Javascript.

 

Test, test…

Bij ontwikkelen met OutSystems is testen altijd een ondergeschoven kindje volgens collega René. Om deze reden bezocht hij de sessie Automating Regression Testing. Hier is uitleg gegeven over het BDD-framework, dat je kan gebruiken voor het opzetten van unittests. “Naar mijn mening vraagt dit veel werk van de programmeur en levert het niet veel op. Het is beter om specifieke testschermen te maken voor de unittests.

 

Al met al was het bezoek aan Outsystems Worldwide Developer Conference een mooie ervaring volgens onze collega’s. Ze hebben veel geleerd en zijn weer op de hoogte van alle nieuwigheden met betrekking tot Outsystems. Meer weten over onze oplossingen met Outsystems? Bekijk onze Outsytems-oplossingen of stuur een bericht, want onze collega’s gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

 

Meer weten over Outsystems?

Vertel me wat je wilt weten over Outsystems of onze oplossingen met Outsystems. We laten snel en vrijblijvend van ons horen!

bel met mij bel met me op: +31 (0)33 - 4347680
door: René
René is één van onze certified Outsystems-developers
Generic placeholder image
Vereist
Vereist
Vereist