Legacy Progress applicatie in de cloud

cloud

Foto: Cloud door C. Brown & W. Garrett

Onlangs kwamen wij weer een leuk bijzonder geval tegen. We werden gebeld door een klant met een oude Progress applicatie, genaamd Promille, uit eind jaren 90. Het bedrijf was aan het verbouwen, waarbij het kantoor werd geplaatst. Nu is een verbouwing niet direct een reden om ons te bellen, maar in dit bijzondere geval wel. In de hoek van het oude kantoor stond nog een stand-alone SCO 5 server te ronken. Deze server zat zo onder het stof, dat ze hem niet durfden te verplaatsen, uit angst voor kortsluiting. De applicatie draaide zo stabiel dat ze er nooit omkijken naar hebben gehad. Het bedrijf dat de applicatie ooit heeft gebouwd bestaat inmiddels niet meer.

DDS1 tapes
Eenmaal bij de klant aangekomen zagen wij een vrijwel leeg kantoor met nog 1 bureau erin. Onder dat bureau stond de server. De oude SCO5 server had geen netwerkkaart, de eerste uitdaging. De server werkte met oude DDS1 back-up tapes. Deze tapes zijn inmiddels niet meer te koop. Het bedrijf heeft ooit een keer eerder gezocht naar back-up tapes, die ze toen met veel geluk nog bij een handelaar hebben kunnen vinden. Op de tape werd een back-up gemaakt. Deze tape is op een andere locatie weer uitgelezen.

Cloud
Een groot voordeel van Progress Software is de upward-compatibility. De oude V8 applicatie is gecompileerd naar de nieuwste V11 versie. Er is gekozen voor een CentOS 6 Red Hat server, omdat deze standaard wordt ondersteund vanuit Progress. De data is geladen in de nieuwe database en samen met de applicatie is het in de cloud gezet. Het bedrijf kan vanaf nu werken vanaf iedere werkplek in de wereld. Ze zijn niet langer afhankelijk van de internetverbinding op locatie. Daarnaast hoeven ze zich nu niet druk te maken over onderhoud en beheer werkzaamheden.

Printers
Een ander leuk detail was het gebruik van de printervoorzieningen in het bedrijf. Ze maakten gebruik van een matrixprinter voor de facturen en een laserprinter voor het lijstenwerk. Beide aangesloten op een schakelkastje dat aangesloten was op een parallelle (LPT) poort van de SCO server. Om van printer te wisselen moesten ze een schakelaartje omzetten. De laser printer is nu vervangen voor een multifunctionele printer en de matrix printer is voorzien van een printerserver, beide zijn geconfigureerd in de applicatie en werken zonder programmatuur of stuurcode wijzigingen. Niet langer een schakelaar omzetten, maar gewoon verbonden via de cloud.

Stabiliteit
Het is mooi om te zien dat er nog oude applicaties draaien, die uit het zicht zijn geraakt van Progress. Veelal omdat de applicatie enorm stabiel draait en bedrijven er geen omkijken naar hebben. Flusso heeft de kennis en ervaring om ook die systemen draaiende te houden met up-to-date versies en operating systems. Op die manier zijn bedrijven voorzien van een up-to-date systeem, zonder dat er ingrijpende veranderingen plaatsvinden in zowel applicatie als het werkproces.