Hoogtepunten J-Fall 2013

j-fall
Twee jaar geleden ben ik voor het eerst geweest, en eigenlijk is er weinig veranderd. Goed georganiseerd, degelijk, informatief en niet onbelangrijk uitverkocht. Tijdens J-Fall 2013 heb ik weer een aantal interessante verhalen gehoord die ik graag met jullie deel.

 

IT-ers verdienen net zoveel als uppermanagement

Mijn associatie met ING was een paar dikke fails op het gebied van internet bankieren (op het journaal komen met “hij doet het niet”). De keynote van Amir Arooni (CIO Solution Delivery Center Channels) en Ron van Kemenade (CIO) hebben dat beeld veranderd. Wat me vooral erg aansprak was het verhaal dat de twee baasjes onder Ron ook “nerds” waren en dat de toppers onder de nerds net zoveel kunnen verdienen als (upper) management. Daarnaast wordt er veel gedaan om de rest van de werknemers te motiveren door per kwartaal en per jaar dikke bonussen uit te delen aan mensen die iets moois gemaakt hebben in de IT.

 

Nieuwe tool van Microsoft

In het hol van de leeuw is het voor Microsoft altijd lastig spreken maar ook deze keer brachten ze het er best goed vanaf. Er werd vaak benadrukt dat er veel andere talen en technologieën worden ondersteund in hun nieuwe tool Team Foundation Server. Ze maken het volledige ontwikkelproces van bug/bevinding tot opgeleverde code inzichtelijk voor engineers en managers. Mijn notitie is dat er tot 5 mensen gratis mee gespeeld kan worden en dat mijn manager er maar eens naar moet kijken.

 

Meer aandacht voor JavaScript

Of je wil of niet, als Javaan krijg je er steeds meer mee te maken (tablet revolutie enzo). Dus hoe nu de JS een beetje fatsoenlijk te structureren in modules etc. Gelukkig is dat uitzoekwerkje al gedaan door Paul Bakker en Sander Mak. We leren dat er nu ruwweg 3 methodes zijn, waarvan 2 niet helemaal optimaal (AMD, CommonJS) en 1 wel goed maar nog niet klaar (EcmaScript 6). Fijn, nog even afwachten dus en voor nu roeien met de riemen die we hebben.

 

Java 8, Java EE 7 en WebSockets

Er zijn weer wat nieuwe features toegevoegd aan Java waardoor we met zijn alleen weer productiever kunnen zijn. Met name de Lambda expressies en de usability upgrade van de JAX-RS library en standaard support voor WebSockets zijn erg fijn. Voor mij waren de WebSockets een eye opener, ik had er al meerdere malen iets over gehoord en gelezen maar het kwartje was nog niet gevallen. Nu wel, het is me haarfijn uitgelegd door Arun Gupta, deze man is mijn held van de dag en is direct toegevoegd aan mijn Twitter lijstje (@arungupta). Het begon al toen de spreker van de sessie “HTML 5 Geolocation + WebSockets + Scalable JavaEE Backend” waar ik zat “nowhere to be found” was en Arun tegen de organisatie zei “no problem” en er zo impromptu een verhaal uitperste waar de zakenkennis aan alle kanten vanaf droop. Daarna zat ik in de volgende sessie over Java EE 7 weer naar hem te luisteren in de grote zaal en daar ging hij nog een versnellinkje hoger. Aan de hand van allerlei code sampes uit zijn github repo werden in sneltreinvaart alle interessante features behandeld. Thanks Arun!

 

Conclusie

Goed georganiseerd, degelijk, informatief en niet onbelangrijk uitverkocht. Samen met 1099 andere Javanen weer een stukje beter op de hoogte van de meest belangrijke ontwikkelingen op Java gebied. Volgend jaar ben ik er weer bij!