SPECSKOEK

Een nagerecht dat visueel en culinair indruk maakt. De felgekleurde spekkoek parfait en kersenbloempjes zien er onweerstaanbaar uit en de gekoelde vulling van groene thee blijft maar smaken naar meer. Dus pas op: op is op. Dit IT-recept maakt onderdeel uit van ’10 Jaar Flusso – Bits & Bites’, een kookboek om het tienjarig bestaan van Flusso te vieren.



SPECS is de afkorting van specificaties, waarmee bij software-ontwikkeling de specificaties van een project worden bedoeld. Bij de briefing geeft de opdrachtgever hiermee aan wat de gewenste functies van de te ontwikkelen software moeten zijn.

INGREDIËNTEN

voor 6 personen

SPECSkoek:

• 4 eieren
• 20 gram suiker
• 10 gram vanillesuiker
• 2 dl slagroom
• 2 theelepels matcha (20 gram)
• 40 gr (vanille) meringue, kant-en-klaar
• 1/4 spekkoek
• 6 kleine vormpjes of kleine cakevorm
• pure chocoladesaus
• blauwe besjes

 

Kersenbloempjes:

• 200 ml kersenbrandewijn
• 2 gram agar


BEREIDINGSWIJZE

SPECSkoek

1. Doe twee eieren en twee eidooiers met de vanillesuiker in een kom. Zet de kom in een heet waterbad (au bain-marie) en mix met de handmixer tot 60 graden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de kom van de bain marie af en klop 1 minuut door.
2. Klop de overgebleven twee eiwitten met de gewone suiker en een puntje zout stijf.
3. Doe in een andere kom de slagroom met de matcha en klop tot net over yoghurt dikte.
4. De geklopte eieren en het slagroommengsel voorzichtig door elkaar scheppen. De meringue grof breken en ook door het ei-/slagroommengsel mengen.
5. Meng in gedeeltes het stijfgeslagen eiwit erdoor.
6. Bekleed de vormpjes met een ring spekkoek en vul die met het mengsel.
7. Plaats dit ongeveer 3 uur in de diepvries.

 

Kersenbloempjes

1. Breng de kersenbrandewijn aan de kook.
2. Doe de Agar erbij tot deze oplost.
3. Bij voorkeur nog een minuut of 20 op 80ºC laten staan om de agar smaak weg te krijgen.
4. Dan dun uitgieten op een superglad oppervlak licht ingevet met wat olie of vetspray.
5. Met een vormpje (bloem-)figuurtjes uitsteken.

 

GARNEREN

1. Strijk op een koud plat bord een kwast pure chocoladesaus (tegen het wegglijden).
2. Haal de parfait uit de vormpjes en zet andersom op de chocolade.
3. Garneren met blauwe bessen, een toefje slagroom en de kersenbloempjes.

ONTDEK DE ANDERE IT-RECEPTEN