FIREWALLETJES MET JAVA-BONEN EN HOTSPOT

Maak een stevig IT-recept met een pittige smaak. De balletjes van kipgehakt, de gekruide bonen en felgekleurde hutspot van zoete aardappel vormen de basis voor dit gerecht. Het IT-recept maakt onderdeel uit van ’10 Jaar Flusso – Bits & Bites’, een kookboek om het tienjarig bestaan van Flusso te vieren.



FIREWALL is de term waarmee de afscherming van een computer of computernetwerk voor ongewenst verkeer wordt bedoeld. De firewall regelt de toegang van buiten tot een computernetwerk. Zo worden aanvallen van hackers, spyware of virussen voorkomen.

HOTSPOT is een fysieke plek waar gebruikers draadloos toegang kunnen krijgen tot internet. Het is vergelijkbaar met Wifi, alleen dankt deze term zijn bestaan aan de de bredere definitie: plaats die populair is, waar iedereen wil zijn (Van Dale). Veel bedrijven met een openbare ruimtes zijn de term ‘hotspot’ gaan omarmen om klanten te lokken met gratis draadloos internet.

JAVA is een programmeertaal die naast Progress veel binnen Flusso wordt gebruikt om software-applicaties te schrijven. De taal dankt zijn populariteit aan komst van het internet, doordat het één van de eerste talen was die ingebed in webpagina’s kon worden verwerkt.

INGREDIËNTEN

voor 6 personen

Tare saus:

• 1 dl kippenbouillon
• 1 dl sake
• 2 dl soja
• 1 dl mirin
• 25 gram (basterd-)suiker
• eventueel maïzena voor de binding
• 12 platte dikke bamboestokjes

 

FIREWALLetjes (Tsukune):

24 balletjes zijn 12 spiesjes
• 600 gram kipgehakt (of kippendij zonder vel en zelf malen)
• 2 eieren
• 1 theelepel zout
• 4 tl bloem
• 4 tl maïzena
• 12 el broodkruim/paneermeel/verkruimelde beschuit
stukje verse gember

 

JAVA-bonen:

• 200 gram haricots verts (sperzieboon)
• 1 dl kippenbouillon
• 100 gram edamame-boontjes (verkrijgbaar bij AH of Toko)
• 25 gram hazelnoten in het vlies
• 1 teen knoflook
• ¼ Spaanse peper
• 3 eetlepels olijfolie
• 2 eetlepels hazelnootolie
peper en grof zeezout

 

HOTSPOT:
• 0.5 kg zoete aardappel bataat
• 2 teentjes knoflook
• 1 Spaanse peper
• stukje verse gember
• 0.5 citroen gras
• 1 dl gembervocht
• 5 eetlepels sesamolie
• 1 zoete ui
• peper en zout


VOORBEREIDING

Tare saus

1. Alles in een pannetje aan de kook brengen en zorgen dat de suiker is gesmolten.
2. Eventueel binden met wat maïzena.
3. Spiesjes voorweken in water en de saus laten afkoelen.

 

BEREIDINGSWIJZE

FIREWALLetjes

1. Kneed alle ingrediënten – behalve het stukje gember – door elkaar en maak er kleine balletjes van. Als het gehakt te stijf is, eventueel nog wat ei toevoegen.
2. Breng een pan water met het stuk gember en wat zout aan de kook en pocheer de balletjes zacht zo’n 6 of 7 minuten. Daarna laten afkoelen.
3. Rijg de stokjes me twee balletjes.
4. Roosteren in open vuur op een Big Green Egg of BBQ. 2 x 6 minuten en na laten garen.

 

JAVA-bonen

1. Flinke pan water aan de kook brengen om de haricots verts te blancheren tot ze beetgaar zijn in ongeveer 4 minuten. Vervolgens op ijswater zetten.
2. Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster 10 minuten in een hete oven.
3. Snijd de peper in kleine stukjes zonder pitjes.
4. Snijd de knoflook fijn met een mes of knijper.
5. Als de hazelnoten afgekoeld zijn in schone theedoek oprollen en draaien. Zo haal je makkelijk de vliesjes eraf. Hak de hazelnoten grof.
6. Meng alle ingrediënten en warm ze voorzichtig op in een wok-pan.
7. Met peper op smaak brengen.

 

HOTSPOT

1. Schil de aardappel en de ui. Snij alles in blokjes.
2. Snij de knoflook en ¼ Spaanse peper fijn.
3. Snij de gember en het citroengras grof.
4. De zoete aardappelblokjes met alle ingrediënten zachtjes bakken in sesamolie op een matig vuur en garen.
5. De grove ingrediënten eruit halen en op smaak brengen met hoeveelheid rode pepers naar eigen behoefte.

 

GARNEREN

1. Schep een bolletje zoete aardappel op een bord.
2. Leg een bedje van bonen daar tegenaan.
3. Leg twee spiesjes over de aardappel en bonen.
4. Decoreer eventueel met een grote gegrilde champion.
5. Giet over de spiesjes een lekkere hoeveelheid tare saus.

ONTDEK DE ANDERE IT-RECEPTEN