EENDCRYPTED

Eens iets anders serveren dan kip of rund? Dit IT-recept is een licht pittig recept met eendenvlees gelakt in zwarte bonensaus als basis. Het vlees wordt samen met bosuitjes en koriander ingepakt in ijsbergsla. Het gerecht maakt onderdeel uit van ’10 Jaar Flusso – Bits & Bites’, een kookboek om het tienjarig bestaan van Flusso te vieren.



ENCRYPTED is de Engelse term voor versleuteld en wordt bij software-ontwikkeling gebruikt om gegevens te coderen op basis van een algoritme en een sleutel. Denk aan wachtwoorden of persoonlijke gegevens. Versleutelde data is onleesbaar en kan  daardoor veilig worden verzonden of opgeslagen. De data kan vaak weer leesbaar worden gemaakt door decryptie met de juiste combinatie van de sleutel en het algoritme.

INGREDIËNTEN

voor 6 personen


• Veluwse eendenborst, 2 stuks 200 gram
• 1 theelepel zeezout
• 1 theelepel suiker
• pot of fles zwarte bonensaus
• krop ijsbergsla
• bosuitjes
• koriander
• wortel rasp
• cassave-chips
• 50 gram rookmot
• 100 gram houtsnippers
• zakje zwart sesamzaad


BEREIDINGSWIJZE


TIP: Wij roken vandaag in de Big Green Egg, voor thuis kan ook een oven worden gebruikt. Eerst voorverwarmen op 100 graden, dan een conservenblik met rookvuurtje afgedekt met aluminiumfolie en een paar gaatjes erin prikken als er een klein vuurtje met de houtsnippers is ontstaat.


1. Eendenborst schoonmaken en ontdoen van het vlies.
2. Eendenborst inkwasten met de zwarte bonensaus.
3. Marineer de eendenborst een half met per stuk 1 theelepel zeezout en 1 theelepel bruine suiker.
4. Roken in een Big Green Egg op lage temperatuur 60°c met geweekte houtsnippers en rookmot.
5. Eendenborst tijdens het roken met regelmaat opnieuw aflakken met bonensaus.
6. IJsbergsla bladeren lossnijden en de grote bladeren blancheren en meteen in ijswater afkoelen en afdrogen met keukenpapier of een doek.

 

GARNEREN


1. De gerookte eend trancheren in dunne plakjes en uitleggen op de slabladeren.
2. Wortelrasp, gesneden bosuitjes en koriander toevoegen en als een loempia inrollen en schuin doorsnijden.
3. Presenteren met koriander, beetje zwarte bonen saus en de cassave chips.
4. Het gerecht op het bord bestrooien met zwart sesamzaad.

ONTDEK DE ANDERE IT-RECEPTEN