APPLE-SCRUMBLE

Voor velen een vertrouwt nagerecht! De warme appel-crumble uit de oven gecombineerd met zelfgemaakt vanille-ijs zal door velen als toetje worden gewaardeerd. Maak het deze gang compleet met een kop koffie voor een perfecte afsluiting van je diner. Dit IT-recept maakt onderdeel uit van ’10 Jaar Flusso – Bits & Bites’, een kookboek om het tienjarig bestaan van Flusso te vieren.



APPLE één van de grootste computerbedrijven in de wereld. Eind jaren 70 werd het bedrijf succesvol met de productie van de eerste personal computer, in de vorm zoals we die nu kennen. Inmiddels zijn ze meer bekend vanwege de populaire telefoons en tablets die ze produceren.

SCRUM is een flexibele methode voor softwareontwikkeling die is overgenomen uit de rugbysport. In zogenaamde sprints van 1 tot 4 weken, leveren multidisciplinaire ontwikkelteams steeds kleine stukjes van de te bouwen applicatie op. Werken volgens SCRUM-methode zorgt dat de opdrachtgever vaker en sneller nieuwe software-functies tot zijn beschikking heeft.

INGREDIËNTEN

voor 6 personen

Vanille-ijs:

• 1 vanillestokjes
• 300 ml volle melk
• 300 ml slagroom
• 6 eidooiers
• 150 gram suiker

 

APPLE-SCRUMble:

• 6 eetlepels fijne kristalsuiker
• mespunt gemalen kaneel
• 1 vanillestokje
• 6 appels, zonder klokhuis maar ongeschild, 3 geraspt, 3 in stukjes
• 3 eetlepels gedroogde cranberry’s
• geraspte schil van 1 citroen, sap van ½ citroen
• 100 gram bloem
• 2 eetlepels rietsuiker
• 50 g boter, gekoeld en in blokjes
• snuf gemalen kaneel
• 2 eetlepels geroosterde of gewone muesli met noten


VOORBEREIDING

Vanille-ijs

1. Snij de vanillestokjes in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met de punt van een scherp mesje.
2. Doe de stokjes in een steelpan en de zaadjes in een kom.
3. Schenk de melk en de room in de steelpan en verwarm net tot het kookpunt.
4. Haal de pan van de warmtebron en zet deze tenminste 30 minuten weg om te laten trekken.
5. Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop deze bleek en romig.
6. Plaats het roommengsel vervolgens op de warmtebron en breng het opnieuw aan de kook.
7. Schenk het hete mengsel over de eiermassa en klop het geheel tot een gladde vla. Schenk het dan terug in de pan.
8. Zet de warmtebron laag en laat de vla zachtjes doorkoken. Roer voortdurend met een houten lepel, tot de vla zo dik is dat hij niet meer van de lepel afloopt. Pas op dat de massa niet te warm wordt en gaat klonteren.
9. Laat de vla volledig afkoelen. De vla is nog lekkerder als je deze een aantal uren laat staan. Doe de massa vervolgens over in een ijsmachine en roer door tot het ijs bevroren is. 10. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en plaats deze in de vriezer tot het moment van serveren.

 

BEREIDINGSWIJZE

HTTPuree

TIP: Rietsuiker werkt het best in een crumblemengsel omdat het voorkomt dat de boter in de bloem te zacht wordt.

1. Verwarm een vlambestendige kleine ovenschaal op het fornuis en laat de suiker in ongeveer 5 minuten karamelliseren.
2. Voeg kaneel, vanillezaadjes en geraspte appel toe en bak 1-2 minuten.
3. Roer de stukjes appel erdoor en voeg cranberry’s en citroenrasp en -sap toe.
4. Neem van het vuur en laat het rusten.
5. Wrijf voor de topping bloem, suiker, boter en kaneel in een kom met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Voeg eventueel wat extra muesli toe voor een krokanter resultaat.
6. Meng de muesli er goed doorheen.
7. Doe het appelmengsel in kleine ovenbestendige pannetjes en strooi de crumble topping erover.
8. Zet de schaaltjes in de oven (voorverwarmd 200°C) en bak 12-14 minuten, tot de topping mooi goudgeel is.

 

GARNEREN

1. Serveer op een groot plat bord, met daarop een klein schaaltje vanille-ijs en het appel-crumble pannetje.
2. Strooi wat poedersuiker over het pannetje.
3. Serveer meteen, zodat het ijs niet smelt.

ONTDEK DE ANDERE IT-RECEPTEN