Eerste iBeacon ervaringen

ibeacon

Tijdens de presentatie van iOS 7 maakte Apple bekend iBeacon technologie beschikbaar te maken voor iPhone en tablet. Eerder kondigden wij al aan dat Flusso aan de slag is met deze nieuwe technologie. In blogbericht lees je onze eerste bevindingen.

Bluetooth
iBeacon is een nieuwe bluetooth functionaliteit waarmee nauwkeurige afstands- en locatiebepalingen mogelijk is tussen twee apparaten. Hiervoor kan men iBeacons plaatsen, maar een mobiele telefoon kan ook functioneren als iBeacon. Het maakt gebruik van de BLE (Bluetooth Low Energy), of ook wel Bluetooth 4.0. Op dit moment beschikbaar in iOS 7, maar  in de toekomst ook toegankelijk voor Android. Deze technologie kan niet alleen nauwkeurig bepalen waar iemand zich bevindt, maar ook push-berichten sturen in een app. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden.

Toepassingen
De verwachting is dat het voornamelijk door retailers gebruikt zal worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld speciale kortingsbonnen voor spijkerbroeken worden gestuurd, als klanten daarbij in de buurt komen. Of persoonlijke welkomstteksten. Een ander groot voordeel is dat deze techniek indoor kan worden gebruik. Het MetLife-stadion, waar de Super Bowl werd gespeeld, was voorzien van iBeacons. Deze werkten met de NFL-app om toeschouwers te verrassen en verbazen met slimme push-berichten. Zo werd bijvoorbeeld de lengte van wachtrijen gemonitord en kregen mensen waar nodig een berichtje dat het bij een andere bar rustiger was. Maar ook voor thuissituaties kan dit interessant zijn. Denk aan lichten die aan gaan bij thuiskomst, of garagedeuren die automatisch openen. Voor creatieve geesten zijn de mogelijkheden eindeloos.

Onze ervaringen
Binnen Flusso zijn we aan de slag gegaan met deze nieuwe technologie. Eerder gebruikten wij deze technologie in de app voor de Progress Usergroup, wat leuke reacties opleverde tijdens het congres. Helaas waren de iBeacons toen nog niet bij ons gearriveerd, daarom hebben we telefoons en tablets gebruikt als iBeacons. Inmiddels zijn de iBeacons gearriveerd zijn we er al een tijdje mee aan het spelen als implementatie in een retail app. Dit zijn onze bevindingen:

-        Het is een erg leuke technologie om mee te werken, tijdens brainstormsessies met de klant kwamen wij er al achter dat de ideeën grenzeloos zijn. Dus denk er vooral gezamenlijk over na, dit levert mooie resultaten op.

-        Het “wakker” maken van de app als deze in de achtergrond draait is een beetje onvoorspelbaar. Dit kan soms zomaar een paar minuten duren voordat dat gebeurt en voordat je dus een melding op je telefoon in je broekzak krijgt dat je in de buurt van een iBeacon bent. Dit ligt waarschijnlijk aan het feit dat Apple zo zuinig mogelijk met de accu van de telefoon omgaat en dus niet constant zit te pollen naar iBeacons als de app niet wakker is. Er wordt in eerste instantie een grove locatie bepaling gedaan via GPS, waarna de iBeacon functionaliteit wordt ingeschakeld. Er zijn wat slimme tweaks nodig om hier op in te spelen.

-        Er blijkt nogal verschil te zitten in de verschillende devices en hoe ze de afstand tot een iBeacon zien. Een iBeacon rekent niet in meters maar kent een aantal ranges van ver naar dichtbij: Unknown , Far, Near en Immediate.  Waar bijvoorbeeld een iPad mini zegt dat deze “Near” is zegt een iPhone 5s bij dezelfde iBeacon dat deze Immediate is. Dat is lastig met instellen en reageren van de app.  Want waar bijvoorbeeld een artikel-iBeacon (daarvoor moet je echt dichtbij zijn) goed ingesteld staat voor een iPad mini werkt deze eigenlijk al veel te vroeg voor een iPhone 5s. Er moet goed getest worden om dit juist in te stellen.

Wij werken met veel plezier met de iBeacon technologie en hopen in de toekomst nog veel leuke toepassingen te ontwikkelen. Onze verwachting is dat locatiebepaling van klanten in een retailomgeving in de toekomst steeds belangrijker zal worden.