15 mei 2017

Waardevolle IAM-avond door diversiteit aan gasten

Identity and Access Management is een breed en aansprekend onderwerp. Dat blijkt direct bij binnenkomst van onze gasten op de ITkrachtsessie IAM. In kleine groepjes druppelt een grote diversiteit aan professionals uit de IT-branche binnen. Managers, developers en ondernemers, nog nooit was het aantal verschillende functies tijdens een ITkrachtsessie zo groot. Onder hen onze eigen bloggende Java-consultant Tom.

door: Tom Oosterwijk
Eén van Tom's specialisaties is IAM
Generic placeholder image

De toon voor de avond werd gezet tijdens de vrijblijvende borrel en het diner. De gasten brachten het heerlijke lentezonnetje mee, waardoor er met een een biertje of glas wijn in de hand meteen een informele sfeer ontstond. De opkomst betrof slechts een paar bekende gezichten. De meeste gasten kenden elkaar niet. De juiste bodem voor interessante gesprekken over IT-werkzaamheden en luchtigere onderwerpen om elkaar beter te leren kennen.

Iets later dan gepland (de borrel en het diner waren te gezellig), begon om kwart voor zeven het ‘officiële’ gedeelte. Flusso consultant Tom Oosterwijk startte met een algemene introductie over IAM. Voorafgaand aan zijn presentatie, vroeg hij alle gasten om hun verwachtingen van de avond en hun huidige ervaring met IAM te delen. De meesten kwamen met een duidelijk doel voor ogen, variërend van serieuze plannen om IAM te integreren tot het delen van ervaringen met reeds gedane integratie.

Gedurende de avond ontstond een mooie mix van fases waarin de gasten zich bevonden. Actief werd gedeeld en gesproken door de gasten. De eerste fase was vooral oriënterend: wat verstaan we eigenlijk onder IAM? Om vervolgens meer vergelijkend te reageren. Al snel kwam de open source-tool Keycloak onder de aandacht. Flusso heeft daar al verschillende oplossingen mee gebouwd, maar het was erg interessant om van de gasten te horen wat hun (ruime) ervaring met andere IAM-oplossingen is. Al met al liepen de vragen en ervaringen uiteen van technisch tot conceptueel, wat voor alle aanwezigen en waardevolle toevoeging leek.

 

 

De koffiepauze met roze koeken werd vervolgd door het hoogtepunt van de avond. Tim van Loosbroek (IT-manager verantwoordelijk voor IAM-integratie bij supermarktketen Marqt) gaf gedetailleerd handen en voeten aan wat IAM kan doen voor een bedrijf. Marqt werd gedwongen hun businessmodel te veranderen. Daardoor ontstond een grote verandering in het gebruik van hun IT. In een best of breed-omgeving ontstonden veel knelpunten in het user-management en de toegang van die gebruikers. Tim sprak van de grootste hoofdbreker die hij als IT-manager bij Marqt moest overwinnen. Na een aantal mislukte pogingen met standaard-oplossingen kwam hij bij Keycloak uit, waarin hij een oplossing vond die dient als brug tussen alle andere software-pakketten waar medewerkers toegang tot willen. Vanzelfsprekend maakte het verhaal van Tim de nodige vragen en ervaringen los bij de gasten.

Gelukkig kwam de kers op de taart van collega Maarten Meussen. Bij Flusso is hij één van de consultants die dagelijks met Keycloak werkt. De aanwezigen waren reuze benieuwd hoe zo’n oplossing met Keycloak er uitziet. Speciaal voor deze ITkrachtsessie bouwden Maarten en Tom een kleine Keycloak-oplossing waarmee gasten zich konden aanmelden en identificeren voor dit evenement. Spelenderwijs ontdekten de gasten de mogelijkheden van een IAM-oplossing met hun eigen gegevens.

De avond riep minstens net zo veel vragen op als dat er antwoorden werden gegeven. Dat is positief, want dat biedt een bodem om door te praten over dit onderwerp op hopelijk een volgende ITkrachtsessie over dit onderwerp. IAM blijft de komende jaren een hot topic en de techniek blijft zich ontwikkelen. Door samen kennis en ervaring te delen, komt iedereen verder. Dus op naar de volgende bijeenkomst over IAM!

Meer weten over IAM?

We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van IAM. Vrijblijvend en met advies op maat. Neem zelf een kijkje bij onze IAM-oplossingen of vertel me meteen hoe we kunnen helpen. 

bel met mij bel met +31 (0)33 - 4347680
Tom Oosterwijk
Eén van Tom's specialisaties is IAM
Generic placeholder image
Vereist
Vereist
Vereist